Op tablet de pagina vergroten door met de vingers in een beweging naar links en rechts te vegen
Surf naar het fotoalbum ontstaan van de Norbert Shows :
de orkesten en bands  
de muzikanten  
( in voorbereiding )  de muziek

NORBERTS HEY TOPPERS
De eerste Norbert 45t platen hadden meteen wat succes en de vraag naar live optredens liet niet lang op zich wachten. Via Roger Danneels kwam Norbert in contact met de gebroeders Hillebrandt. Jean bespeelde een Hohner orgel (via een accordeon klavier en toen pas op de markt) en Romain was een begenadigd drummer. Op de foto rechts boven kijkt Romain met veel genoegen hoe Norbert een drank je inschenkt. Bij belangrijke optreden werd beroep gedaan op de big band (zie onder) maar toen de optredens  te talrijk werden stapten enkele leden van de big band over. Ze werden fulltime prof en vormden Norberts eerste vaste band : de Hey Toppers (naar het Olympia Records platenlabel "Hey").

NORBERTS HEY BIG BAND
De Big Band is,  na de USA, ook in Europa weer heel populair. Norbert heeft niet op deze nieuwe rage gewacht. Reeds in de 2e "Top Ten Music Hall" deed hij niet alleen voor zijn eigen "tour de chant" maar  ook voor het geheel van de show een beroep op de begeleiding van de Hey Big band o.l.v. Eddy Dorsan   en versterkt met strijkers. Het is ook deze band die Norbert in de studio begeleidde bij de opname van zijn eerste LP. Versterkt met enkele solisten zoals highblower Etienne Cap die later bij Kurt Edelhagen en James Last furore zou maken.. De band trad buiten de Norbert Shows op in een wat kleinere bezetting onder de naam van "West Vlaamse Big band". Na het vroegtijdig overlijden van Eddy Dorsan nam André Jean de leiding over en werd het de "Olstein Big Band" en die bestaat nog steeds.

NORBERTS HEY BAND
Toen enkele van zijn muzikanten en veel beter betaalde job in het buitenland kregen aangeboden     moest Norbert op zoek naar plaatsvervangers. Zijn muzikale voorkeur volgend nam Norbert, naast en-kele talentvolle plaatselijke muzikanten, vooral mensen uit jazz- en soulbands. De tienkoppige band kende diverse bezettingen en de naam "Toppers" (die aan smartlappen deed denken) werd "band".

NORBERTS SOUL BAND
In de zestiger en zeventiger jaren was naast de de beatmuziek (en de Beatles) ook de soul enorm populair. Norberts Groep was in feite het schoolvoorbeeld van een soul band of wat men nu een  R&B-band noemt. Het klonk dan ook als een klok. Hierboven dirigeert Norbert zijn band tijdens bij een op-treden op  een popfestival in het Brabantse Leuven in de zomer van 1969.

NORBERTS R&B BAND
Hierboven de band solo aan het werk met eigen versies van soul klassiekers in afwachting van de 'Norbert  Show' op het grote openlucht podium van de zeer populaire "Batjes" (koopjesdagen) in West-Vlaamse Roeselare. Paul Richings, de tweede drummer van de band (rechts op de foto) was de ideale vertolker voor wat betreft het vocale soulrepertoire.

NORBERTS GROEP
Norbert kreeg een contract aangeboden bij Philips, toen een wereldspeler in de muziekbizz. En toen kwamen de hits en gelijklopend zoveel vraag naar optredens dat voor de tweede maal de band professioneel werd. Dit zijn de muzikanten die voor de begeleiding zorgden tijdens de succesperiode  van Norbert als zanger. Zij moesten van alle markten thuis zijn. Zo zie je ze links boven een jeugd H. Mis verzorgen in de hoofdkerk van Ieper. Maar ook zorgden zij voor de muziek tijdens de kleinkunst- avonden, massaspelen en andere producties waarvoor Norbert nog altijd gevraagd werd.

Influenced by Booker T. & the MG's
"Green Onions", "Time Is Tight" en "Melting Pot" waren enkele nummers van Booker T. & The M.G.'s (foto rechts boven) die op de playlist van Norberts Band stonden genoteerd. Geen wonder want "Memphis soul" was een van hun favoriet genres en ook andere bands en artiesten, zoals Isaac Hayesn, Sly & Rhe Family Stone, The Band en The Blues Brothers, gaven toe beďnloed te zijn geweest door deze band. Tevens waren ze, net als Booker T in USA, de eerste band in België die leden van verschillende rassen had. Op de Hammond speelde James (foto links boven) de songs met een sound die niet van het origineel te onderscheiden was. Even vermelden dat Donald Dunn in 2012 overleden is op 70-jarige leeftijd. Sinds 1965 was hij Lewie Steinberg opgevolgd op als vaste bassist van Booker T. & The M.G.'s.

TYPISCH NORBERT...
Voor de opvoering van de NorberTheatershow in Halle was er een talentenjacht met als eerste prijs      een optreden in de show. Naast de kleinkunstgroep die won was Norbert vooral gecharmeerd door een groepje piepjonge muzikanten (uit de harmonie van Passendale) die o.l.v. hun enthousiaste muziekleraar een blazersensemble vormden. Normaal niet een formatie waar je talentenjachten mee wint, maar Norbert engageerde hen direct en liet ze tijdens de theatershows, goed ondersteund door zijn eigen professionele band, diverse flink ingestudeerde nummer meeblazen. Een overdonderend succes dat nu zeker de TV shownieuws programma's zou halen.  Mensen die het kunnen weten vinden het meteen een kans geven aan jong talent "typisch Norbert".

  NAAR MENU NAAR BOVEN IN VOORBEREIDING
redactie, webdesign en grafiek : Jan Dooms en Joris Verhaeghe | origineel 1993 : Roger Vanneste
© euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
surf naar de tekstpagina's sitemap  : of naar de fotoalbum sitemap  :  
volg norbert op facebook (Norbert VS)  :    wat is nieuw in het Norbert Web  :