Op tablet deze pagina vergroten door met de vingers in een beweging naar links en rechts te vegen
NAAR HET MENU VAN HET NORBERT DJ FOTOALBUM :

BIJ RADIO 2 ( BRT 2 )
De radiocarrière van Norbert begon toen hij in mei 1968 zijn eigen programma "Variété met Norbert' kreeg bij BRT 2. Dit had hij me) de te danken aan BRT-legende Jos Bau- dewijn (foto rechts) van wie hij het pro- gramma  overnam toen Jos onverwacht het  programma moest opgegeven. Bij inter- views met Norbert had Jos bemerkt dat hij wel eens een goede radioman kon worden.

DE NIEUWE STUDIO...
Deze titel is geen verwijzing naar het nieuwe studiogebouw voltooid in 2003.
Maar naar een gebeurtenis in de Rijselstraat in het oude gebouw (op de foto rechts ; een foto genomen door een fan die Norbert stond op te wachten bij zijn aankomst aan de stu- dio. Eindelijk werd er een nieuwe montage studio gebouwd in 1970. De week na dat de studio klaar was trok Norbert al naar Kortrijk om eindelijk wat montages in alle rust te kun- nen maken. Helaas...de oude zoldering (pla- fond) was naar beneden gedonderd. En de mengtafel en alle andere studioapparatuur waren meteen onbruikbaar !

Toen de redactie van het Norbert web vernam dat op dinsdag 7 juni Els Van Herzeele op 83-jarige leeftijd was overleden, en dat zij jarenlang een boegbeeld was bij de vroegere BRT 2 Omroep West-Vlaanderen, hebben wij Norbert om een reactie gevraagd :
"Els Van Herzeele heeft bijna de hele evolutie van Omroep West-Vlaanderen meegemaakt. Ze begon er na Tweede Wereldoorlog als dactylo, stapte al snel over op presentatiewerk, en woonde lang tegen- over het oude omroepgebouw van Kortrijk in de Rijselstraat. Els begon in mei 1948 als regisseur-omroeper toen Lieve Simoens (zus van Lutgart) naar Kongo vertrok. De studio in het oude omroepgebouw was vroeger de "salon" van het herenhuis, en zo klein dat toen er een twaalfkoppig orkest optrad, men als presentator niet meer buiten kon na een aankondiging en door een raam kruipen om naar de techniek te gaan ! Die techniek was trouwens opgesteld in de kamer links van de ingangsdeur op het gelijkvloers.
Mede aan Els, en aan Vera Algoed, heb ik het te danken dat ik me onmiddellijk thuis voelde bij BRT 2 . Er was toen op de middag een uitzending waarbij alle "gewestelijk" omroepen samen in de ether gingen. Iedere omroep stelde een liedje voor en er werd gekozen welke liedje de "BRT 2 tip van de week" was. Els en Vera stelden de A- en de B-kant  van mijn eerste Philips plaat voor "'t Is telaat " en "Liever lief". Beide werden tot tip gekozen.
Toen ik ziek werd en mijn programma bij BRT moest opgeven kwam ik later regelmatig Els nog eens tegen. Het waren steeds hartelijke ontmoetingen en er werd telkens enthousiast bijgepraat."

NorBERT en BERT
Op de foto links : links de te vroeg overleden BRT-radioproducer Bert Van Hoorden en Norbert di,e samen met Els en een technicus (zie foto boven), de hoge luistercijfers, en de hoge "ranking" van Nor- bert als DJ "Humo's Pop Poll", uitgebreid aan het aan het vieren zijn. Het was trouwens Bert Van Hoorden die producer was van de eerste live-radiouitzending van de "NorberTheatershow". Na meer dan een glaasje wou Els zeker een dansje met Norbert op de muziek uit de jukebox. Kijk maar op de foto links boven : Bert nam het kiekje met op de voorgrond een fotograaf en de technicus.

FANMAIL
Mi Amigo DJ's weten te vertellen dat de mail voor Norbert met postzakken tegelijk werd aangevoerd. Maar ook reeds bij de nationale BRT-Radio kwamen wekelijks honderden briefjes en kaartjes toe. Norbert vroeg zijn fans om er iets moois van te maken en, zoals de afbeelding links laat zien, werd deze oproep met enthousiasme beantwoord. Fans stonden niet alleen aan de ingang maar drongen zelfs door tot in het studiogebouw  (zie op de foto rechts, genomen na een uit- zending "Variété met Norbert"). 

IN THE USA
Reizen om te leren op de foto links is Norbert op bezoek bij KFWB, de meest beluisterde nieuwsradio in L.A. De slogan "You give us 22 minutes. We"ll give you the world." heeft hij voor de Radio VBRO vertaald als "In 10 min. al het nieuws uit eigen streek, eigen land en de rest van onze wereld". Rechts het imposante gebouw van CBS.

BACK IN THE USA
Voor de productie van een volledig pakket jingles en in-house-commercals voor de Brugse radio VBRO trok Norbert naar Boston (USA). Op de foto rechts enkele zangers en zangeressen die voor de 'vocals' zorgden. Met in het midden Peter Keereman, met Norbert, de enige Belgen in het USA-gezelschap. De kleur van het koor ging van zwart over bruin naar wit. Door te verwijzen naar klanken in het 'slang' slaagde Norbert er in om dit bonte gezelschap...Brugs te laten zingen.

Foto links (uit het OEM magazine) Norbert in een Mi Amigo studio in het "Caroline Hou- se" Den Haag. De be- langstelling voor zee-zenders is nog altijd opmerkelijk groot.

  klik op de knop en bezoek het Radio Mi Amigo Web

DE BRUGSE TOP 40
"De populairste hits van Noord West Vlaanderen en Zuid Zeeuws Vlaanderen" dit was de slogan van de hitparade die Norbert wekelijks op Radio VBRO presenteerde. De hitparade werd zo populair dat die werd overgenomen door het meest gelezen weekblad van de regio. De hitparade werd uiteraard in correct Nederlands gepresenteerd maar de jingles waren in het onvervalst Brugs dialect en enorm populair : "Mo zied em goan, mo zied em goan" (een klimmer), "Den dien is toch wal gezakt zekere" (een daler). Die kreten kon je horen op straat, in het stadhuis en zelfs het politiecommissariaat...

DE KROON
OP HET WERK

Op de foto boven (van Alain Creytens) : Norbert en zijn succesrijke opvolger bij VBRO, Frederik Thomas. Voor Norbert ging in 1981 een lang gekoesterde droom in vervulling : een eigen radio-omroep ! Het werd op korte tijd een van de populairste lokale omroepen in België. De enkele radio's die nog meer luisteraars hadden, zonden uit met 2000 W of meer. VBRO deed het met een kleine 250 w. Een en ander over VBRO vind je op de website van de omroep (tegenwoordig "VBRO West-Vlaamse Radio"), op diverse pagina's van de euromediArts websites en een grote foto's en teksten zijn ook te vinden op de Radio's VBRO fotopagina's :

 
copyright © euromediArts  |  alle rechten voorbehouden  | 
gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
norbert web  |  design en grafiek : roger vanneste  |  redactie : jan dooms
vlug surfen via de sitemap van de tekstpagina's  :   of de sitemap van het fotoalbum  :  
volg norbert op facebook (als Norbert VS)  :   nieuw op het norbert web  :